Skip to main content

Alcufer, a felelős hulladékgazda

Az Alcufer több évtizedes tevékenykedése mögött egy mára országos hálózattal, 38 saját telephellyel rendelkező vállalatcsoport, amelyet annak idején a kisvállalkozást alapító tulajdonos, Horváth Ferenc álmodott meg, s amelynek irányítását később fiai Horváth Ferenc és Horváth Ernő vettek át.

Az Alcufer Kft., illetve cégcsoport a 34 éves működése alatt az elért eredmény legnagyobb részét hulladékgazdálkodási fejlesztésekre fordította. Műszaki fejlesztésekkel, új beruházásokkal folyamatosan korszerűsítik a hulladék feldolgozó eszközeiket, telephelyeiket.

Ennek is köszönhető, hogy évi 750 ezer tonnát meghaladó újrahasznosítható hulladékot forgalmaznak a piacon, így az Alcufer-csoport a magyar hulladékipar egyik legjelentősebb vállalatává vált az elmúlt években. A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége tagjaként jelentős szereplője a honi szakmai eseményeknek, konferenciáknak.

Fő profilja, a hulladékgazdálkodás, -begyűjtés -feldolgozás és hasznosítás, valamint a veszélyes hulladékok kezelése. A vállalatcsoport közvetlen beszállítóvá vált a hazai és az osztrák, olasz, német, szlovák, szlovén felhasználók számára is. A cég több jelentős minősítő tanúsítványt mondhat a magáénak, s alapkövetelménynek tekintik partnereik maximális kiszolgálását és a környezet megóvását.

Az Alcufer célkitűzései között szerepel többek között az újrahasznosítás arányának folyamatos javítása a begyűjtött mennyiség növelésével, és a termelés folyamatába másodnyersanyagként történő visszaforgatásával, továbbá a hulladékból a lehető legtöbb másodnyersanyag kinyerése. A cégcsoport hulladékbegyűjtéssel és feldolgozással foglalkozó vállalatai szerte az országban hulladék újrahasznosításról gondoskodnak munkavállalóik közreműködésével, folyamatosan szem előtt tartva a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat. 

Ezért is válhatott a közel három évtizedes cég szlogenjévé: Alcufer, a felelős hulladékgazda.

Az Alcufer-csoport központi irányítása az 1990-es alapítása óta Győrben van.

Győri két telephelye pedig a régió vállalatainak együttműködő partnere, valamint a MOHU Zrt. szerződött partnereként részt vesz a vállalati és lakossági hulladék hasznosításában is.

Gazdasági környezetvédelmi működésén túl a társaság a győri sport, egészségügy, oktatás és kultúra jelentős támogatója.

A cégcsoport számos elismerésben részesült, melyek közül is kiemelkedik a Magyar Gazdaságér Díj, a Környezet Védelméért Díj, a Kisalföldi Presztizs díj és a Baross Gábor Győr Gazdaságáért Díj, valamint az alapító Horváth Ferenc és fiai Ferenc és Ernő Győr diszpolgári címei.