Skip to main content

Elektromos járművek: okos döntés a környezetért – 1. rész

Cikksorozatunkban Andreas Unterstallerrel, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közlekedési és környezetvédelmi szakértőjével készült interjút dolgozzuk fel, több részletben.

Be tudna nekünk számolni az EEA nemrég publikált jelentésének legfőbb eredményeiről?

Az EEA nemrégiben publikálta az új TERM-jelentését (közlekedési és környezeti jelentési rendszer). A jelentés alapvető következtetése, hogy az éghajlat és a levegőminőség szempontjából az elektromos autók egyértelműen előnyt élveznek a benzines és dízelautókkal szemben. A közvéleményben elterjedt, az elektromos autók kedvező környezetvédelmi hatásaival kapcsolatos néhány kétellyel és bizonytalansággal szemben a tudomány álláspontja egyre világosabb. Ugyan még rendkívül magas a szénből előállított villamosenergia aránya, már a jelenlegi európai villamosenergia-mix is egyértelmű előnyökkel kecsegtet. Ezek az előnyök pedig csak fokozódnak majd, ahogy Európa egyre nagyobb mértékben fog megújuló energiaforrásokat használni a jövőben.

Továbbá ez az egyik első olyan jelentés, amely egy körforgásos gazdasági megközelítést alkalmaz az elektromos autók témakörében, nagy hangsúlyt fektetve az újrafelhasználásra, újragyártásra és az újrahasznosításra. Számos tudományos tanulmány készült már az elektromos autók életciklusának hatásairól. Az EEA-nál összegyűjtöttük ezt a tudásanyagot, és elérhetővé tettük egy szélesebb közönség számára. Fejlődnünk kell az elektromos autók és alkatrészeik újrafelhasználásában és újrahasznosításában annak érdekében, hogy minimalizáljuk a gyártásuk környezetre gyakorolt hatását. Az életciklus végső szakasza különösen fontos az elektromos autók esetében. Rendkívül sok olyan fém és egyéb más kritikus fontosságú nyersanyag található bennük, amelyek feldolgozása felettébb energiaigényes, gyártásuk során pedig néha mérgező anyagokat használnak. Ha sikerülne ezeket a már legyártott autókból kinyerni és újrafelhasználni, az hatalmas előnyökkel járna. Ha egész alkatrészeket, például akkumulátorokat tudnánk más eszközökben újrafelhasználni, az jelentősen lecsökkentené a teljes környezeti hatást.

Hogyan tehetnénk fenntarthatóbbá az elektromos autókat, és hogyan lehetne a használatukkal járó teljes környezeti és egészségügyi előnyöket megvalósítani?

A jelentésben rávilágítunk néhány fontos tanulságra. Először is arról kell gondoskodnunk, hogy az elektromos autók gyártásához és üzemeltetéséhez szükséges villamosenergiát megújuló energiaforrásokból állítsuk elő. A jelentés rámutat arra, hogy ez a környezeti és egészségügyi teljesítményüket leginkább befolyásoló tényező. Másodsorban minél strapabíróbb autókat kell gyártanunk. Létfontosságú, hogy annyi megtett kilométert sikerüljön kipréselni a legyártott elektromos autókból, amennyit csak lehet. Ha például 70 000 kilométer után leselejtezik őket, akkor a gyártásuk során szükséges energiatöbblet miatt az általános környezeti teljesítményük már nem mutat olyan jól a hagyományos autókéhoz képest, sőt, meg is haladja azt. 150 000 km vagy annál több megtétele után azonban az összehasonlítás eredménye már bőven az elektromos autók javára billen. Végül pedig az elektromos autók leselejtezésekor a lehető legtöbbet kell kihozni az alkatrészeikből.

Hogyan teljesít egy átlagos elektromos autó egy benzines vagy dízelüzemű gépjárműhöz képest? Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása szempontjából 100 %-ig tiszták ezek a járművek?

Fontos megjegyezni, hogy soha egyetlen autó sem lesz 100 %-ig tiszta. Ezen még az elektromos autók megjelenése sem változtat. A mi véleményünk az, hogy ha valóban szükséges kocsiba ülni, akkor a környezet szempontjából az elektromos autó a jobb választás. Tömegközlekedéssel, gyalog vagy kerékpárral munkába járni azonban mindig is jóval környezetbarátabb megoldás lesz. Az autó az mégiscsak autó; azzal, hogy az egyik fajtát lecseréljük egy másikra, még nem oldjuk meg a közlekedési problémákat, például a dugókat.

Az elektromos motorok egyszerűen hatékonyabbak, mint a belső égésű motorok, tehát az akkumulátorban tárolt energia nagyobb részét használja fel a rendszer az autó meghajtására. Különösen a városi használat során pazarolnak kevesebb energiát az elektromos járművek. Emellett a kipufogócsőből sem kerülnek olyan szennyező anyagok a levegőbe, mint például a nitrogén-oxidok vagy a finompor. A fékezés és a gumikopás következtében így is keletkezik finompor, de összességében kevesebb, mint a benzines vagy dízelautók esetében. Az elektromos autók emellett kevésbé zajosak is, különösen kisebb sebességnél halkabbak hagyományos társaiknál.

Egészség tekintetében a legfőbb előny a levegőminőség terén tapasztalható. Az elektromos autók működtetéséhez szükséges villamosenergia előállítása miatt így is számolni kell egy bizonyos fokú légszennyezéssel, azonban ez általában olyan erőművekhez köthető, amelyek jobb kibocsátáscsökkentéssel rendelkeznek, mint egy hagyományos autó, emellett pedig általában a sűrűn lakott területektől távol találhatók.

Látogassanak el az I. Győri KlimaEXPO-ra, ahol megismerkedhetnek az elektromos autózás előnyeivel!

Elektromos jármúvek témakörben kiállít a Porshe Győr, E-Car Salon, Autentik Motor-Car Kft. (a kiállítók listája folyamatosan bővül)

Cikkünk hamarosan folytatódik a 2. résszel. Cikkünk forrása az Európai Környezetvédelmi Ügynökség interjúja (https://www.eea.europa.eu/).