Skip to main content

Ezt tegyük a használt olajjal!

Kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk környezetünk védelméért. Különösen igaz ez a használt sütőolaj összegyűjtésére.

A zsírban, olajban sütés az egyik legkedveltebb konyhatechnológiai eljárás, hiszen az így elkészített étel ízletes. Ám többszöri sütéskor a zsiradékban elváltozások jönnek létre, melyek nemcsak gasztronómiai értékvesztéssel járnak, hanem az egészségre is károsak, túlhevítéskor pedig olyan bomlástermékek képződnek benne, amelyek rákkeltő anyagokat tartalmaznak. Tehát nem szabad újra felhasználni. Nem adható állatoknak sem!

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A lakosság által használt olajnak csak egy része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség még mindig a lefolyókba vagy a szemétbe kerül.

A sütőolaj a lefolyóba, WC-be öntve kihűl, reakcióba lép a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoz. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi és a közcsatornacsöveket egyaránt. A csatornahálózatba jutva erősen növeli a szennyvíztisztítók terhelését, mert nagyságrendekkel több oxigén szükséges a lebontásához, mint az átlagos háztartási szennyvíznek, így rontja a tisztítási technológia hatásfokát.

A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talajflórát. Tavakba, folyókba jutva a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását, csökkentve a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket. Már 1-2 liter használt étolaj is halpusztulást okozhat az állóvizeknél.

A kommunális hulladékba helyezve, nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Tehát: Ne dobjuk a kukába! Ne öntsük a lefolyóba vagy a WC-be! Ne öntsük ki a talajra!
Ne etessük vele a háziállatokat! Ne öntsük a komposztra!

De akkor mit tegyünk vele? A megoldás egyáltalán nem bonyolult. Gyűjtsük össze és vigyük el a kijelölt helyre, rakjuk az erre a célra felállított konténerbe. Ez azért is fontos, mert megfelelő eljárással 100 százalékosan újra hasznosítható, a veszélyes háztartási hulladékból hasznos anyagot, biodízelt készítenek.

Mire figyeljünk a gyűjtésnél?

Nem szükséges megszűrni, a morzsa nyugodtan belemehet. Más szennyező anyag, egyéb ételmaradék ne kerüljön a használt olajba/zsírba! A kihelyezett gyűjtőkonténerbe csak használt sütőolajat, zsírt, vajat öntsünk! Motorolajat és egyéb szintetikus olajakat tilos a gyűjtőkonténerbe dobni!

Csavaros PET palackba gyűjtsük! Ne zacskóstól dobjuk be, ne ragasszuk le a palack száját!

Semmiképpen ne tegyük üvegbe, hiszen ez a további feldolgozást nagymértékben megnehezíti.

Vigyázzunk a gyűjtőkonténer és környéke tisztaságára!

Szóljunk a szomszédnak, a családtagoknak, a barátoknak, hogy közös érdek a gyűjtés! A szomszéd által kiöntött olaj a mi földünket, vizünket károsítja, a szennyvizünk tisztítását nehezíti, költségét növeli.

Itt adhatjuk le:

Földes Gábor út – Tihanyi Árpád út sarka; Szt Imre u – Lomnici u sarka; Szigeti Attila u – Nagy István u sarka; Kodály Zoltán u – Szigety Attila u sarka; József Attila u – Auróra u sarka; Malom Liget; Galamb u – Babits Mihály u sarka; Szigeti Attila u Nádor utca sarka

Győrszentiván: Vonal u. (Spar üzlet mellett), Váci Mihály u. –Molnár Vid u. kereszteződés