Skip to main content

Hová tegyük a kozmetikai hulladékot?

A kozmetikai hulladékok szelektív gyűjtésére és újrahasznosítására kínál megoldást a Beautycle csapata. Céljuk hozzájárulni egy környezettudatosabb jövőhöz és megoldást nyújtani a műanyagok által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra.

Az Európai Unió irányelve szerint 2025-re a csomagolási hulladék 65, 2030-ra pedig 70 százalékát kell újrahasznosítani. Ezzel szemben Magyarországon jelenleg a műanyag hulladékoknak csupán az egyharmadát hasznosítják újra. A Beautycle célirányos közösségi programja során a gyűjtőpontokon lévő alumíniumedényekben az alábbi kozmetikai termékek szelektíven gyűjthetők.

– Bőrápolási termékek (krém, szérum, testápoló, tusfürdő, naptej)

– Bármilyen jellegű smink (alapozó, korrektor, szempillaspirál, púder, pirosító, paletták, szemhéjtus, rúzs, szájfény)

– Hajápolási cikkek (sampon, balzsam, olaj, szérum, hajlakk, zselé/wax)

– Egyéb testápolási szépészeti áruféleségek (sminklemosó, körömlakk, dezodor, fogkrém, parfüm)

– Gyógyszerészeti kevert krémek (tubus, tégely, flakon)

Az áruféleségek tartalmazhatnak termékmaradványt, lehetnek lejárt szavatosságúak. A csomagolást nem szükséges megtisztítani.

A kozmetikai termékek bizonyos vegyi összetevőik miatt károsak lehetnek a környezetre, s ha a talajvízzel a földbe jutnak, jelentős károkat okozhatnak az élővilágban. Ezért fontos, hogy a kozmetikai hulladékot vagy a lejárt kozmetikai termékeket ne dobjuk a kommunális hulladékba, ne mossuk a lefolyóba, ne öntsük a vécébe.

A program lényege a Beautycle csapata által alkalmazott technológiában rejlik. Nem égetéssel ártalmatlanítják a hulladékot, hanem mechanikusan és vegyi úton, energia és nyersanyagok visszanyerésével.

Magyarországon még csak néhány helyen található gyűjtőpont, ebből az egyik a győri Móra Ferenc Általános Iskolában. Herman Etelka, a Környezetvédelmi Osztály vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a közeljövőben a győri önkormányzat is szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez.

Szerző: J. Kovács Andrea

Fotó: Beautycle