Skip to main content

Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület

Egyesületünk, a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület már 13 éve tevékenykedik a környezeti nevelés terén. Célunk, hogy utat mutassunk annak, aki szeretne mindennapjaiban is tenni a természetért, a környezetünk védelméért. Nem csak mindennapi zöld praktikákat gyakorlunk, hanem bemutatjuk egy-egy váltás hátterét is. Fontosnak tartjuk az ökoszisztémák működését, a természet csodálatra méltó rendszerét és harmóniáját is megismertetni. Hiszen, azt szerethetjük igazán, amit ismerünk. Valljuk, hogy mindenkinek kellene tenni legalább egy apró lépést a saját lehetőségeihez mérten. Minden tett számít és a legfontosabb küldetésünk a környezeti problémák köztudatba hozása, megismertetése. 

Tevékenységeink közül 3-t szeretnénk bemutatni, melyek mindegyike a város lakóit szólítja meg. Kettő ezek közül lehetőséget biztosít egy-egy környezetbarát szokás bevezetésére és változtatásra. A harmadik interaktív program, melyeken elsősorban gyerekek vehetnek részt, de a felnőttek is kipróbálhatják: Természetismereti játékainkból mutatunk egy csokorral . 

Plakáton és személyes beszélgetéseken keresztül szeretnénk bemutatni az Ökosikk a Belvárosban című programunkat. Ez egy nagyszabású ruhacsere program, melynek 4 vendéglátó hely ad otthont. Célja, a ruhaipar okozta természetrombolás bemutatás, a vegyszerek túlhasználatának és a munkaerő kizsákmányolásának megismertetése. A ruhacseréket 2019-óta szervezünk, jelenleg évi 3 rendezvényen. A látogatók elhozzák saját megunt, de jó állapotú ruháikat, melyekért jelölt kupakot kapnak. Ezekért a kupakokért tudnak aztán újabb ruhákat „vásárolni”. 

Plakátokon és egy játékon keresztül szeretnénk megismertetni a látogatókkal a Közösségi Kertünket, mely Ménfőcsanakon működik. A kertben 23 parcella van, melyeket olyan emberek gondoznak, akiknek nincs saját kertjük. Különböző városrészekből érkeznek és megtermelhetik maguknak saját vegyszermentes zöldségeiket. Ezzel sokat tesznek az élővilágért, hiszen sem műtrágyával, sem rovarölőkkel nem mérgezik. Csökkentik az ellátási láncot, nincs a szállítás miatt levegőszennyezés és CO2 kibocsájtás. Emellett saját egészségükért is sokat tesznek bio termények fogyasztásával. Az ide kapcsolódó játék bemutatja, hogy mekkora terhet jelent a természetnek az ipari méretekben termelt import zöldség. 

Egyesületünkben nagy hangsúlyt kap a természetismeret. Ezt interaktív, tanórába illeszthető foglalkozásokon, és túráinkon tudjuk átadni a gyerekeknek és az érdeklődő felnőtteknek. Ezért egy fajismereti játékkal és egy természet ihlette kézműves foglalkozással készülünk a KlímaExpora.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk standunknál!