Skip to main content

Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége

A győri horgász szövetség bemutatkozója

A Magyar Országos Horgász Szövetség 1953-ban alakította meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Bizottságot, melynek jogutódjaként 1993 óta működik a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége. Az értéktartó szemléletnek köszönhetően a Szövetség Győr belvárosában saját tulajdonú irodával, a Szigetköz központjában található Ásványrárón ugyancsak saját tulajdonú tanyaházzal rendelkezik. 

87 egyesület, több mint 29.000 horgász, ebből 25 egyesület több mint 13 ezer tagja Győr és vonzáskörzetéből érkezik. Több mint 4000 gyermek horgász, több mint 4300 hektár hasznosított vízfelület, 140 millió forint telepítésre – ezek a keretszámai a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének.

A szervezet elnöke Takács Péter, ügyvezető elnöke Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna.

A Szövetség fő feladatai:

  • A horgászattal, a környezet- és természetvédelemmel összefüggő ismeretterjesztési, oktatási, ifjúsági nevelési tevékenység.
  • A halak és természeti környezetük, a vizek és vízpartok védelme.
  • A horgász versenysport szervezése és támogatása.
  • A horgászat, mint hasznos szabadidős, hobbi és sport tevékenység széleskörű népszerűsítése, az egészség megőrzésében és az egészségügyi rehabilitációban betöltött szerepének a hangsúlyozása.
  • A horgász turizmus elősegítése, fejlesztése, ilyen tevékenység folytatása.
  • Az egyesületek horgászokmányokkal történő ellátása.
  • A telepítések koordinálása, a horgászvizsgáztatás, a tanácsadás és szükség szerint a jogsegély szolgálat. Kezelt vizek

2016-ban a Magyar Állam a természetes vizeket haszonbérbe adta a Magyar Országos Horgász Szövetségnek, a megyei horgász szövetségek és egyesületek pedig alhaszonbérbe kapták meg a halgazdálkodás jogát.  A szervezet így 2016 óta több mint 4300 hektár nagyságú vízfelületet hasznosít. A kezelt vizekbe beletartozik többek között a Duna, a Rába és a Marcal folyók megyei szakasza, a Mosoni-Duna, a Szigetközi ágrendszer és a Hanság főcsatorna. Állóvizekben sincsen hiány, például a győri Mosoni-Duna holtág és a Mosonmagyaróvár melletti Zátonyi Holt-Duna ugyancsak a Szövetség hasznosításában van. Stratégiai szempontból kiemelten nagy a jelentősége, az önmagában összesen 800 kilométer hosszú Szigetközi ágrendszernek. Itt az egyes ágak és mellékágak az országban egyedülálló módon szinte háborítatlan életteret biztosítanak az élővilágnak. Az egész Szigetközi ágrendszer, de különösen a Bagaméri mellékág méltán híres halállományáról. Győrben kiemelten fontos szerepet tölt be a Mosoni-Duna holtág, melyen az Önkormányzat 7 millió forintos támogatásával 2019 során 13 millió forintos part megújító beruházást hajtott végre a 

Szövetség. Azóta a holtág számos horgászversenynek és gyermektábornak adott otthont, de a győri horgászok számára is egyre népszerűbb!

Telepítések

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége 2022-ben több mint 140 millió forint értékben helyezett ki halat saját és MOHOSZ pályázati forrásból az általa hasznosított vizekbe. Fő hal a Kisalföldön is természetesen a ponty, a ragadozóhalak közül kifejlett és méretes süllőt, csukát, ivadékokból süllőt és csukát és harcsát telepít a Szövetség. A szervezet nagy figyelmet fordít az őshonos halfajok előtérbe helyezésére és a halállomány színesítésére. Utóbbi cél megvalósítására a fajok élőhelyigényével összhangban kecsege, dévérkeszeg, bodorka, vörösszárnyú keszeg, compó és csapósügér, kősüllő, balin és márna is került a vizekbe. 

A telepítések mellett nagy gondot fordítunk a természetes ívóhelyek megőrzésére, rehabilitálására is. Ennek keretében 2022 márciusában MAHOP pályázati forrás és MOHOSZ támogatás mellett Koroncón a Marcal mellett ívó és ivadéknevelő helyet hoztunk létre.  Kapcsolat

Cím: Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 13. szám 

Telefon: 96/524-988 

e-mail cím: info@horgszovgyor.hu 

honlap: www.horgszovgyor.hu 

Kapcsolódás a Klíma Expóhoz

A horgászok bizonyos értelemben a természet őrszemei. Nagy számban vannak jelen nap mint nap a vizek partján és azonnal jelzik, ha valamilyen problémát látnak a vizek mentén. Ezeknek a bejelentésnek köszönhetően sok esetben időben került sor beavatkozásra vízszennyezések, halpusztulások esetén.