Skip to main content

Szentiváni Öko Szeglet Egyesület

A társaság hogyan kapcsolódik/kapcsolódhat az EXPO törekvéseihez:

 

A SZÖSZ (Szentiváni Önkéntes Szemétszedők) informális csoport 2019-ben, a TeSzedd országos mozgalom kapcsán jött létre. A tagok olyan győrszentiváni lakosokból álltak, akik úgy érezték, tenni szeretnének a helyi köztisztaságért. Mivel folyamatosan újabb és újabb ötletek merültek fel környezetvédelmi témában, 2021-ben a csoport Szentiváni Öko Szeglet Egyesület néven, már civil szervezetként folytatta a munkát. 

Egyesületünk jelképe a pitypang, mely úgy szórja szét kis ernyőin a magokat, ahogy mi szeretnénk megosztani a környezetünk iránt érzett elkötelezettségünket a helyiekkel. Célunk, hogy segítsük az embereket egy fenntarthatóbb életmód megismerésében és annak a hétköznapokban történő alkalmazásában. 

Tartottunk már öko-kézműves foglalkozásokat, beültettünk és gondoztunk köztéri virágágyásokat, létesítettünk mintakertet, rovarhotelt és fecskefészkeket, szerveztünk erdei túrát és ruhacseréket is. Az eredeti tevékenységről sem mondtunk le. Eddig kb. 30 tonna szemetet szedtünk össze és szállíttattunk el a hozzánk csatlakozó önkéntesekkel a lakóhelyünkről. 

A 2023-as III. Győri Klíma EXPO rendezvényen olyan standot szeretnénk berendezni, amely tevékenységeink bemutatásán túl a győrszentiváni védett tölgyesről is szól, hiszen a tölgyesünk döntős az Év fája országos versenyen.  Reményeink szerint az EXPO-n már közösen ünnepelhetjük győztes fáinkat.

Kiállításról bemutató anyag:

A Klíma Expo rendezvényen a győr-győrszentiváni védett tölgyest helyezzük a középpontba. A 25 db, több mint 150 éves kocsányos tölgy bámulatos lombkoronát és méretes törzset növesztett. Szélesen terpeszkedő, vastag ágaik 36 védett madárfajnak adnak fészkelőhelyet, egyben óvón-védőn borulnak az alattuk megbújó védett növények, mint például a méhbangó és a hullámzó árvalányhaj fölé. A virágok között a szintén védett magyar futrinkák és bikapókok futnak a mindennapi betevő után. A tölgyes közösségi tér is, szívesen sétálnak itt a helyi családok. 

Az egyesület standján játékos módon igyekszünk majd közelebb hozni ezt a zegzugos, kanyargós erdei világot a rendezvény látogatóihoz és a megfáradt, apró látogatók megpihenhetnek a könyvsarokban is.