Skip to main content

Szigetközi Szatyor alapítvány

A Szigetközi Szatyor alapítvány célja

Az alapítvány célja a Győr-Moson-Sopron megye területén gazdálkodó helyi termelők és kézművesek támogatása, valamint a lakosság körében a tudatos vásárlás, egészséges táplálkozás, környezettudatosság, a közvetlen helyi termelő-fogyasztó kapcsolat előnyeinek szélesebb körben ismertté tételének támogatása.

Célja a fogyasztók és termelők érdek képviselete, segítése, az ember és a természet kapcsolatának újraértelmezése a fenntarthatóság jegyében: a természet értékeit megőrző és gazdagító, egyben benne élő (termelő és fogyasztó) ember életminőségét javító gondolkodás és életmód népszerűsítése, közösségépítés.

Szakmai leírás:

Alapítványunk a Szigetközi régióban megalapozta a kistérségi vásárok működőképes megrendezésének tematikáját. A kistérségi Önkormányzatokkal együttműködve a régióban egy márkanevet, egy minőségi garanciát hozott létre a Szigetközi Szatyor név alatt. Feladatunk a térségben helyi termelőket kézműveseket támogató vásár és rendezvényszervezők szakmai, reklám-marketing, és eszköz támogatása, így egyúttal a valós vásárlóerő bevonzása. A megfelelő helyszíneket és Önkormányzatokat együttműködő termelői és kézműves partnereinktől beérkező információink alapján választjuk ki, így őket támogatva, képviselve, tudunk optimális árusítási pontokat támogatni, valamit az alapítvány további céljait is elérve (a lakosság környezet és egészségtudatosságra nevelése, a hagyományőrzés és hulladékmentesség valamint közösség építés) tevékenységünket optimalizálni. Mindezt komplexen a Szigetközi Szatyor márkanév köré építve. 

Közérthetőbb verziók:

A Szigetközi Szatyor vásárok fő tematikája a hagyományőrzés, a hulladékmentesség, közösségépítés, a helyi kézműves és kistermelői termékek támogatása mellett. Fontos, hogy természet közeli helyszíneken szervezzünk vásárainkat, ezzel is környezetével összhangban élő modern társadalom eszményét közvetítve. Célunk, régmúlt jó gyakorlatait átadni mindenki számára, egy családias hangulatú, minden korosztály érdeklődését kiszolgáló, komplex rendezvény keretein belül. Alapítványunk a Szigetközi régióban megalapozta a kistérségi vásárok működőképes megrendezésének tematikáját. A kistérségi Önkormányzatokkal együttműködve a régióban egy márkanevet, egy minőségi garanciát hozott létre a Szigetközi Szatyor név alatt.  

Szakmai beszámolós verzió:

Hivatalosan 2017-ben civil szervezetté válva az Alapítvány fő célja a Gy-M-S megye területén gazdálkodó helyi termelők és kézművesek támogatása, valamint a lakosság körében a tudatos vásárlás, egészséges táplálkozás, környezettudatosság, a közvetlen helyi termelő-fogyasztó kapcsolat előnyeinek szélesebb körben ismertté tételének támogatása termelő-vásárló találkozók, vásárok szervezése útján.

A 2022 évi vásári szezonban már hat különböző helyszínen jelentünk meg rendezvényünkkel. A vásárokon olyan kísérő programok valósulnak meg, amelyek egy család minden tagjának szórakozási lehetőséget nyújtanak, fontos elem a hagyományőrzés, a kulturális értékek megóvása továbbá a hulladékmentesség és a lakosság ilyen irányú szemléletformálása. Az Alapítvánnyal kapcsolatban lévő termelők számára rendkívül fontos az az értékesítési platform, amelyet az Alapítvány megteremtett. A termelők lojálisak az Alapítvány felé, egy összetartó csapatként dolgoznak együtt az Alapítvánnyal. Alapítványunk hosszú távú terve, hogy rendezvényeit 100%-ban hulladékmentesen valósítsa meg. Környezettudatos szemléletformáló tevékenységünk a korábbi években igen jelentős volt. Az évek során, vásárainkon komoly lépéseket tettünk az egyszer használatos műanyag- és egyéb csomagolótermékek használatának kiiktatására, többek között újrahasznosított pólótáskák készültek ezek kiváltására. 

2022-es évadban megrendeztük a régió első teljesen hulladékmentes szakmai vásárát. 

Rendezvényeink, tevékenységünk:

– támogatják a helyi termelőket azzal, hogy árusítási lehetőséget biztosítanak számukra

– kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a helyiek és a Szigetközbe látogatók számára

– széles körben biztosítják a helyi termékek elérését, amely nem csupán az itt élők szempontjából, hanem turisztikai szempontból is fontos

– népszerűsítik a helyi terméket

– szorosan kapcsolódnak az egészségtudatossághoz: egyrészt biztosítják helyi friss termékek elérését, másrészt a vásárokhoz kapcsolódó programok tematikájában szerepel

– felhívják a figyelmet a környezettudatosságra, környezetkímélő vásárlási szokások kialakítására, hulladékmentességre és konkrét, kézzel fogható megoldásokat nyújtanak ezekkel kapcsolatban

A 2024-es évre tervezett munkásságunk fő célja a tudatos vásárlással, hulladékmentességgel, környezettudatossággal kapcsolatos régi idők jó gyakorlatainak bemutatása játékosan, gyermekeknek és felnőtteknek, a Szigetközi Szatyor programsorozatába építve.

Cél a gyermekek és felnőttek (szüleik) játékos nevelése, hagyományos, természet-közeli játékok bemutatása, amelyek alternatívaként szolgálnak a jelenkor sok esetben drága, nem természetes alapanyagokból készült játékaival szemben. Meglátásunk szerint az ifjú generáció érdeklődése ugyanúgy felkelthető, a természetes alapanyagokból készült tematikus játékokra, mint a modern műanyag illetve digitális játékokra. Szeretnénk motiválni a gyermekeket az őket körülvevő természetes környezet adta játéklehetőségek felismerésére.

Továbbra is fő célunk az Alapítvány alaptevékenységének megfelelően az érdeklődés felkeltése a kézműves, természetes alapanyagú, kézzel készített helyi termékek irányába, amelyek rendezvényeinken megvásárolhatóak, ezáltal támogatva a helyi kézműves- és kistermelőket.

A cél elérése érdekében olyan eszközök, animátorok, programok felkutatását és bemutatását tervezzük, amelyek vásárainkon való megjelenése bemutatása szórakoztató módon vezeti rá a vásárba látogatókat, a környezetünkben fellehető természet közelibb értékekre való nyitottabb szemléletére.

Összességében a pályázat megvalósításával szeretnénk példát mutatni a jövő generációjának az aktív és értékes időtöltésre, valamint hozzájárulni pozitív élmények mentén egy új vásárlói szemlélet kialakításához, mely egyszerre van jó hatással a gyermekre és a szülőre is.

2022-es évi programtervezet:

Március: Szezonnyitó egész napos vásár Dunaremetén, valamint a helyi civil szervezetek közreműködésével egész napos nagyvásár Rajkán

Április: Húsvétváró Vásár Máriakálnok; Dunaszegi Gulyahajtás és Vásár

Május: Hulladékmentes szakmai vásár Mosonmagyaróvár, és Vasárnap Vásárnap Rajkán

Június: Halászi Hagyományőrző Vásár, és Vasárnap Vásárnap Dunaszegen

Július: Mosonmagyaróvár Régiós Nagyvásár; Rajka egész napos nyári vásár

Augusztus: Dunaszeg Kenyérünnep és Vásár 

Szeptember: Őszi vásár Rajka; Lébényi Rotakapa Verseny és Vásár

Október: Dunaszegi Hagyma Fesztivál és Vásár

November: Márton napi évadzáró vásár

A támogatási forrás felhasználásával az alábbiak szerint kívánjuk színesíteni fenti vásársorozatot:

Projektszakértő bevonását tervezzük a pályázati anyag összeállítására, projekt menedzselésére, dokumentációk elkészítésére.

Hat alkalommal szeretnénk speciális környezettudatos játékcsomagokat bérelni melyek, játékosan nevelik a kilátogató gyermek és felnőtt vásárlóinkat egyaránt, valamint egyben szórakoztató időtöltést nyújtanak a vásárba kilátogatóknak. 

Környezettudatos kézműves foglalkozások megvalósítását tervezzük, összesen nyolc alkalommal, mely maximálisan illeszkedik a vásársorozat programjához és az Alapítvány tevékenységéhez.

Animátorok segítségével, a hulladéknak szánt alapanyagok tovább, illetve újrahasznosításának módjait mutatnák be a látogatóknak.

Két alkalommal, környezettudatossággal, hulladékmentességgel kapcsolatos szakmai előadások megvalósítását tervezzük, szemléletformálás céljából, a témára nyitott vásári látogatók számára.

A projekt megvalósításához szakmai vezető bevonását tervezzük. A szakmai vezető koordinálja a projekt megvalósítását, részt vesz a programok előkészületében. Felügyeli a beszerzéseket, és a rendezvények lebonyolítását.

Úgy gondoljuk a környezettudatosság és hulladékmentesség, kicsit visszatekintés a régmúltba is, melynek ma is használható értékeit, nem szabad engednünk feledésbe merülni.