Xantus János Állatkert – ZooGyőr

Csaknem 150 állatfaj több, mint 900 egyede várja a Xantus János Állatkert vendégeit egy egész napos kirándulásra. Ázsiától Afrikán át Amerikáig kalauzolják el a látogatókat, ahol minden állat a saját élőhelyének megfelelő környezetben éli életét. Az állatkert egyik nagy feladata a látogató oktatása szórakoztató módon. A játszva tanulás legnagyobb támogatói a győri állatkertben pedig maguk a lakók.

Dél-Amerika
Az állatkertbe érkezve az első állomás a Dél-Amerika-részleg. Nagyon sok különleges állat kapott itt otthont. Itt lakik Árész, a sörényes hangyász, a skarlát íbiszek, a tengerimalacok, a tapírok, a vízidisznó, a lámák, a nagy marák, az ormányos medvék, a jaguárok, az apella csuklyásmajom és a mókusmajmok csapatai. Valamint ázsiai kitekintésként a bóbitás gibbonok is. 

Ázsia élővilága
Az örvös medvék, a fehér bengáli tigrisek és az ázsiai kiskarmú vidrák élnek ezekben a kifutókban.

Afrika
Az állatkert legnagyobb gyűjteménye az afrikai. Magyarország legnépesebb csimpánz családja él a Győri Állatkertben, a legfiatalabb tagot, Nadint, a teljes család szeretettel dédelgeti. A csimpánzházzal szemben tekinthetők meg a gyűrűsfarkú makik, akiknek a kifutójába a biztonsági előírásokat betartva be is mehetnek a látogatók. A makik szomszédságában élnek a minden színben pompázó papagájok a világ több tájáról. Megcsodálhatóak sárgabóbitás kakaduk, jákópapagájok, sárga-kék arák, zöld szárnyú arák, kis sándorpapagájok, nimfapapagájok, rozellapapagájok, énekes papagájok és hullámos papagájok is.
Az egyik legkedveltebb része az állatkertnek a szavannák élővilága. Az afrikai kifutókban élnek a zsiráfok, a zebrák, a vörös bivalyok és a fakó lóantilopok. Hozzájuk kapcsolódik még kettő veszélyeztetett faj. Magyarországon egyedül Győrben élnek keskenyszájú orrszarvúk, amikből európai állatkertekben összesen 90 egyed található. Mana, Wanda és Dayo érkezésével kapcsolódott be a Győri Állatkert az európai tenyésztési programba.
A ragadozó részleg 2019-ben bővült a hét vadkutya érkezésével, akik szintén a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. A természetben élő példányait 3-5000 példányra becsülik. 2024-től a csapat bővítésével az európai tenyésztési programba csatlakoznak, aminek fő célja az afrikai vadkutyák szaporítása révén, visszatelepítés azok természetes élőhelyeire.
A kutyafalka szomszédságában páviánok és fehér oroszlánok tekinthetők meg.
Az elefánt és pingvin részleg az állatkert egyik legfiatalabb területe. Négytagú elefántbika csorda és népes afrikai pápaszemes pingvin kolónia látható itt. Szezonban naponta kétszer elefánt tréninget és pingvin sétát is megtekinthetnek a látogatók.
A szavanna kifutó környékén láthatók még alföldi anoák, dámvad csorda, kétpúpú tevék és dromedárok, illetve rackajuhok, zebuk, kameruni juhok, törpekecskék, házi juhok és háziszamarak mellett, indiai antilopok és ázsiai pettyes szarvasok.


Akvárium- és terráriumház
Az akvárium-és terráriumház tele van különlegesebbnél-különlegesebb állatokkal. Itt kaptak helyet a királypitonok, a kockás piton, a tigrispiton, a mór teknősök, a görög teknősök, a nílusi repülőkutyák, a szalagos varánuszok, farksodrók, Feri, a lisztmajom és rengeteg halfajta. A terráriumház közelében laknak a Benett-kenguruk és az emuk.


Csarnok
A Madagaszkár játszóház az állatkert 2022 októberében nyílt részlege. Az oktatás és szórakoztatás ötvözése a hely. Vöröshasú piráják, szakállas agámák, ázsiai víziagáma, királypitonok, gabonasikló, kubai karcsúboa, doktorhalak, patkányok és mindenki nagy kedvencei, a tengerimalacok láthatóak itt. Az itt élő állatok legtöbbjét simogatni is lehet. Kihagyhatatlan élmény az óriáskígyók nyakba vétele. Aki még nem próbálta ki, annak mindenképp ajánlott.


Állandó programok


Csoportvezetés
A csoportvezetést elsősorban általános iskolás gyermekeknek ajánlják. A 1,5-2 órás vezetés során a gyerkőcök megismerhetik az állatok szokásait, természetüket és viselkedésüket is. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!


Látványetetések
Áprilistól egészen szeptemberig várják a látogatókat az állatkert bemutatósai, hogy egy egész napos látványetetési programon kísérjék végig őket. Érdekes információkból és kulisszatitkokból nem lesz hiány.  A látványetetések időpontjai a bejáratnál lévő táblán láthatók.

„Zoo Show” Állatbemutató
Ezeken a programokon testközelből ismerhető meg az állatkert néhány lakója. Az állatkert dolgozói és válogatott lakói mindennap fantasztikus produkciókkal várják a látogatókat. Tavasztól őszig a csimpánz kifutó melletti Arénát kell keresni, ősztől tavaszig pedig a Csarnokban tekinthető meg a bemutató.


Tengerimalac-vonat
A Tengerimalac vonat az egyik legkedveltebb program a győri állatkertben. Egész évben a Csarnokban “zakatol” a tengerimalac vonat 11:30-kor és 17:00-kor, a nyári szezonban pedig a Csarnok mellett a Dél-Amerika részlegen 10:20-kor és 17:30-kor. A tengerimalacok a számukra kialakított magasított járatban, libasorban haladnak, hogy megkaphassák reggelijüket és vacsorájukat.


Születésnap
A Csarnok játszóház kínálja télen és nyáron is a Győri Állatkert születésnapi buliját, amely tematikus csoportvezetést tartalmaz a szülinapos gyermek és csapatának kedvenc állataival, állatsimogatóval, ugrálóvárakkal és természetesen szülinapi tortával.


© Zöldgyőr. Minden jog fenntartva.