Skip to main content

Jobb levegő, élhetőbb város

Dr. Szálasy László az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának elnöke. Az ismert baleseti sebésznek meggyőződése, hogy szemléletváltással zöldebb és élhetőbb lesz városunk.

1964-ben született Székelyudvarhelyen. 1989-ben végzett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Orvostudományi Karán. 1990 óta él Győrben, azóta dolgozik a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház baleseti sebészeti osztályán, jelenleg főorvosként. Traumatológia szakorvosi szakképesítését 1995-ben szerezte meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1996-tól az Audi ETO KC egyik csapatorvosa.

Jól érzi magát a városban?
Most már elmondhatom, hogy az életem nagyobbik részét itt éltem le. Megszerettem a várost, itthon vagyok Győrben, és ha hazamegyek, otthon vagyok Erdélyben.

Hogyan lett a zöld téma felelőse az önkormányzatban?
Dr. Dézsi Csaba András polgármester kért fel, hogylegyek az újonnan alakult Környezetvédelmi Bizottság elnöke. Bár váratlanul ért a felkérés, örültem neki. Megtisztelő és óriási kihívásnak érzem.
Az elején nehéz volt, mert számomra ismeretlen szakterület, még akkor is, ha szívügyem a környezet védelme, a levegő és a víz tisztasága. Próbálom magam egyre jobban beleásni a témába, de ettől még nem leszek profi. Ezért a kezdetektől elkötelezett szakembereket gyűjtöttem magam köré, s velük dolgozom együtt a bizottságban. Külön említést érdemel a városháza Környezetvédelmi Osztálya, amely nemrég még csoportként működött.
Az osztállyá válás nemcsak egy adminisztratív lépés, hanem egyértelmű elismerése eddigi munkánknak és bizonyítéka, hogy a környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap a város életében

Mit tapasztal, az emberek „vevők” a környezetvédelemre?
Alapvetően fogékonyak. Ezt onnan is látom, hogy a weboldalunkon (https://zoldgyor.hu) és a Facebook-oldalunkon – Zöldgyőr ÖKO Értékteremtés – egyre több a látogató, örvendetesen nő az érdeklődés. Utóbbinak már 1100-nál is több követője van. Bízom benne, hogy ez a tendencia folytatódik. Természetesen bizottságként nem az a feladatunk, hogy megváltsuk a világot. Nem mi fogjuk a világ autóiparát sem forradalmasítani. A mi elsődleges feladatunk a város lakóinak a szemléletformálása. Ebbe kell nagy energiát fektetni.

Melyek a sarkalatos pontok?
Az elfogadott klímastratégiánkban is szerepel: az úgynevezett károsanyag-, vagyis a szén-dioxid- és metángáz-kibocsátásban a lakosság felelőssége mintegy húsz százalék. A legnagyobb célunk ennek a hányadnak a csökkentése.

Mi azokban a kérdésekben tudunk eredményt elérni, amire a győrieknek ráhatásuk van. Az egyik sarkalatos probléma a kerti nyesedékek, száraz hulladékok égetése. Ezt egyszer már betiltották, aztán tavaly átmenetileg még engedélyezték. Közben kidolgoztunk egy programot a Győr-Szol közreműködésével. Reményeim szerint a fás szárú hulladékok problémája megoldódik. Speciális aprítógépekkel és az elszállítás megszervezésével ki lehet váltani az égetést. Természetesen ez is, mint minden, pénzigényes.

Szerencsére eddig dr. Dézsi Csaba András polgármester minden projektünket támogatta, ezzel jelentősen megkönnyítve tevékenységünket.

A másik ügy a használt sütőolaj gyűjtése, ami reményeinket felülmúlóan pozitív eredményt hozott, holott még csak teszt üzemmódban végzik.

Fecskevédelmi programunkat a bizottsággal egykorú, nagy lelkesedéssel folytatjuk. Idénre tervezzük a denevérprojektet. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek ezekkel a kis repülő emlősökkel, amelyek meglepően nagy számban élnek a lakótelepeken. Védett állatok, rovarevőként kimondottan hasznosak.

Vízparti településként minden évben előjön a szúnyoggyérítés kérdése. Észszerűsítési és egészségvédelmi törekvéseink nyomán tavaly már jóval kevesebb vegyi anyag került a levegőbe. Jó lenne ezt folytatni. Ehhez fel kell hívnunk a győriek figyelmét a szúnyogirtó szerek egészségkárosító hatására, valamint a vérszívók életszokásainak megismerésére.

Milyen terveik vannak erre az évre?
A középiskolás gyerekeknek környezettudatosságra építő vetélkedőt szervezünk. Tervezünk egy elektromobilitási bemutatót a Dunakapu téren. Csúcseseményünk pedig a Zöld Győr II. Klímaexpó lesz szeptember 29. és október 2.
között. Erre a nagyszabású rendezvényre már most szeretettel hívom az érdeklődőket.

Forrás: Győrplusz újság / J. Kovács Andrea